Projekty naukowe WUM otrzymają wsparcie finansowe Fundacji NUTRICIA

18 października Fundacja NUTRICIA już po raz 20. przyznała granty naukowe, w ramach których finansuje projekty badawcze w obszarze żywienia człowieka. W bieżącym roku przydzielono 5 grantów, z czego 3 przypadły jednostkom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
18 października Fundacja NUTRICIA już po raz 20. przyznała granty naukowe, w ramach których finansuje projekty badawcze w obszarze żywienia człowieka. W bieżącym roku przydzielono 5 grantów, z czego 3 przypadły jednostkom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. 

Fundacja NUTRICIA skupia się na trzech obszarach działania: badaniach naukowych z zakresu żywienia człowieka, edukacji związanej z żywieniem oraz partnerstwie dla zmiany społecznej w obszarze żywienia. Podczas 20 lat działalności Fundacja przyznała 65 grantów wspierając finansowo projekty badawcze, dzięki którym powstają m.in. nowe wytyczne w zakresie żywienia kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci czy zapobiegania chorobom lub szeroko rozumianej promocji zdrowia.

Tegoroczna edycja konkursu, podobnie jak poprzednie, cieszyła się dużym zainteresowaniem. Łącznie wpłynęły 32 wnioski.

Nagrodzone projekty to:

„Effect of iron supplementation on psychomotor development of non-anemic exclusively or predominantly breastfed infants: randomized, controlled trial” kierownik projektu dr Anna Chmielewska, Klinika Pediatrii.

 “An assessment of nutrional status and eating patterns for children under 2 years-old with cow`s milk protein allergy- multi-center study” kierownik projektu: dr. Piotr Dziechciarz, Klinika Pediatrii.

“Effect of Lactobacillus rhamnosus GG and Biffdobacterium lactis BB 12 on beta-cell function in children with newly diagnosed type 1 diabetes - a randomized controlled trial” kierownik projektu: dr hab. Agnieszka Szypowska.