Konferencja "Medycyna żywienia"

20 maja w Centrum Dydaktycznym odbyła się konferencja „Medycyna żywienia”. Było to pierwsze w naszej Uczelni sympozjum poświęcone w całości medycynie żywienia, czyli dyscyplinie zajmującej się prewencją chorób oraz wspomaganiem ich leczenia przez terapię elementami stylu życia, takimi jak zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna, redukcja stresu, zaprzestanie palenia tytoniu, unikanie nadmiernego spożycia alkoholu.

Wykład otwierający pt. „Otyłość i nadwaga wyzwaniami dla systemu opieki zdrowotnej XXI wieku” zaprezentował dr Daniel Śliż (III Klinika Chorób Wewnętrznych i Kardiologii). 

Organizatorami konferencji były IFMSA-Poland Oddział Warszawa oraz SKN Medycyny Stylu Życia WUM.

Cezary Ksel
Biuro Prasowe WUM

Fot. Tomasz Jędrzejewski
Dział Fotomedyczny WUM