Międzynarodowa Konferencja pt. „Żywienie bez Granic"

19 maja w Auli A Centrum Dydaktycznego WUM odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Żywienie bez Granic", zorganizowana przez SKN Żywienia Klinicznego, działający przy Klinice Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego WNoZ WUM oraz SKN Dietetyków, funkcjonujący przy Zakładzie Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM. Podczas spotkania poruszone zostały tematy związane z szeroko pojętą dietetyką i żywieniem klinicznym, ze szczególnym uwzględnieniem badań naukowych.

Konferencję otworzyła dr hab. Dorota Szostak-Węgierek - kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM. Wykład inauguracyjny przeprowadził prof. Sławomir Rudzki – Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego oraz Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie.

Właściwa część Konferencji składała się z trzech Sesji wykładowych, którym przewodniczyły kolejno: dr hab. Dorota Szostak-Węgierek, dr Krystyna Majewska - Kierownik Poradni dla Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego WNoZ WUM oraz dr Magdalena Milewska - adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej WNoZ WUM.

W ramach Sesji I, prof. Stanisław Kłęk - Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu opowiedział o znaczeniu leczenia żywieniowego we współczesnej medycynie. Dr Konrad Matysiak - Kierownik Oddziału Gastroenterologii w Szpitalu Klinicznym im. Heliodora Święcickiego UM w Poznaniu, w swoim wystąpieniu, podjął problem niedożywienia w szpitalu. Dr Damian Parol - dietetyk i psychodietetyk (SWPS) oraz instruktor kulturystyki (PAS) przedstawił natomiast mity i półprawdy na temat produktów mlecznych. Na zakończenie Sesji I, prelekcję pt. "Nie ma jak pompa! Czyli jak możemy poprawić jakość życia osób żywionych pozajelitowo w Polsce" wygłosiły absolwentki Dietetyki WNoZ WUM: mgr Zuzanna Przekop - opiekun SKN-u Dietetyków oraz mgr Zuzanna Zaczek - opiekun SKN-u Żywienia Klinicznego.

Sesja II rozpoczęła się prezentacjami dwóch prac studenckich: Bartosza Wilczyńskiego i Joanny Palmy. Ważnym punktem programu było wystąpienie dietetyk mieszkającej w Australii: mgr Magdy Piotrowski, która wyjaśniła gościom Konferencji, jaka jest rola dietetyka w pomocy chorym z zespołem krótkiego jelita (SBS). W dalszej części spotkania mgr Mirosława Cicha - współzałożycielka oraz 7-letni członek Zarządu Stowarzyszenia Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych PERMAF, przedstawiła temat żywienia domowego w praktyce. W imieniu dr Anna Zmarzły - Kierownika Ośrodka Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu, dr Przemysław Matras - Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego wymienił najczęstsze wskazania i problemy w leczeniu pacjentów z zastosowaniem doustnych diet przemysłowych. Dr Przemysław Matras zapoznał również uczestników spotkania z problematyką żywienia klinicznego w schyłkowej chorobie nowotworowej.

W Sesji III swoje wystąpienia mieli: Sylwia Leszczyńska - absolwentka kierunku Dietetyka WNoZ WUM, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Marija Hok - dietetyk kliniczny mieszkający w Chorwacji oraz Łukasz Jaśkiewicz - inicjator działania Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej (PTDS), kierownik Akademii Dietetyki Sportowej (ADS). W ramach wspomnianej Sesji odbyły się również cztery prezentacje prac studenckich, przedstawione przez: Wioletę Zysk, Daniela Kasprowicza, Magdalenę Górkę oraz Katarzynę Stachurską. Mgr Sylwia Leszczyńska wyjaśniła zebranym wpływ otyłości na płodność kobiet i mężczyzn. Marija Hok wygłosiła prezentację pt. "Consumers' perception of food labelled Gluten free in Croatia". Mgr Łukasz Jaśkiewicz w swoim wystąpieniu wskazał zaś kierunki rozwoju dietetyki sportowej w Polsce i na świecie.

Sesje wykładowe zakończone zostały dyskusją na temat współczesnej dietetyki i żywienia klinicznego.

Konferencja okazała się sukcesem - dostarczyła uczestnikom szerokiej wiedzy dotyczącej wskazanych zagadnień oraz wyznaczyła pole do dalszych rozważań w dziedzinie dietetyki i żywienia.

Więcej informacji na temat Konferencji znaleźć można na oficjalnej stronie: http://zywieniebezgranic.pl

Dominika Robak
Wydział Nauki o Zdrowiu

 

Fot. Michał Teperek
Dział Fotomedyczny WUM