Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego, działające przy Klinice Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego, 29 czerwca br. zorganizowało kolejne spotkanie z cyklu "Dietetycy na Świecie". Gościem wydarzenia był Daniel Kasprowicz - dietetyk i założyciel Kliniki Flamboyant na Madagaskarze, który na co dzień pracuje z chorymi na malarię, tyfus, trąd, a także pomaga dzieciom z domów dziecka.
Daniel Kasprowicz to także autor książki „Kilasymandry. Jak Madagaskar nauczył mnie kochać” oraz „HAZO MENA. O marzeniach z Czerwonej Wyspy”, który w 2011 roku, jako student-wolontariusz wyjechał na miesięczny wolontariat i od tego momentu związał się z Madagaskarem.
Daniel Kasprowicz był prelegentem Międzynarodowej Konferencji Żywienie bez Granic, podczas której zdobył nagrodę publiczności za wykład na temat niedokrwistości w tropikach.
Magdalena Wilk
Biuro Informacji i Promocji
Fot. Tomasz Jędrzejewski
Dział Fotomedyczny WUM