Światowy Dzień Cukrzycy został ustanowiony w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną oraz Światową Organizację Zdrowia jako odpowiedź na obawy związane z nasilającym się występowaniem przypadków cukrzycy na całym świecie. Tegoroczne obchody odbywały się pod hasłem „Cukrzyca: Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”.
Dlaczego ważna jest profilaktyka
Cukrzyca jest uznawana obecnie za jedną z epidemii XXI w. To choroba przewlekła i nieuleczalna, a jej konsekwencją mogą być m.in. udaru mózgu lub zawał serca, ale można ograniczać jej skutki. W przypadku cukrzycy typu 2 warto przede wszystkim podejmować działania prewencyjne. Jakie?
Tłumaczy dr Marianna Hall z Zakładu Żywienia Człowieka: – Cukrzyca typu 2 w wielu przypadkach jest następstwem nieprawidłowych nawyków żywieniowych, dlatego dzięki stosowaniu zasad zdrowego stylu życia, właściwej diety i regularnej aktywności fizycznej można zmniejszyć ryzyko jej rozwoju. Wiedza na temat cukrzycy może pomóc w procesie diagnostycznym i skutecznym zarządzaniu chorobą, co jest kluczowe dla zapobiegania powikłaniom związanym z nieprawidłową kontrolą glikemii.
Co się działo w czasie akcji
Na przygotowanym przez SKNy stoisku można było wykonać pomiar glikemii i badanie składu ciała. A także zobaczyć, z czego składa się zdrowy talerz oraz oczywiście spróbować, tego co na nim: świeżych warzyw i owoców. Studenci radzili, jak skomponować odpowiednio zbilansowany jadłospis, edukowali też na temat doustnych preparatów odżywczych skierowanych do pacjentów z cukrzycą.
Akcja SKNów cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród ich koleżanek i kolegów. Ze wstępnych wyników przeprowadzanych pomiarów wynika, że znaczna część badanych ma prawidłową masę ciała oraz optymalny procentowy udział tkanki tłuszczowej w organizmie.
Partnerami wydarzenia był Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz Krajowa Unia Producentów Soków.