Kierunek dietetyka
Kierunek dietetyka
Studia II stopnia niestacjonarne
studia trwają 2 lata
O kierunku
Kandydatami na kierunek dietetyka II stopnia mogą być absolwenci studiów I stopnia kierunku dietetyka. Kwalifikacja odbywa się na podstawie sumy punktów uzyskanych za:
- Wynik ukończenia studiów - maksymalnie 70 pkt.
- Publikacje w czasopismach naukowych/zawodowych - maksymalnie 6 pkt.
- Czynny udział w konferencjach naukowych - maksymalnie 6 pkt.
- Uzyskane nagrody/wyróżnienia (stypendia ministerialne, nagrody JM Rektora, nagrody Samorządu Studenckiego, STN, inne) - maksymalnie 6 pkt.
- Praktyki zagraniczne/studia w ramach wymian międzynarodowych - maksymalnie 4 pkt.
- Udział w szkoleniach/kursach/projektach - maksymalnie 4 pkt.
- Wolontariat potwierdzony umową lub certyfikatem - maksymalnie 4 pkt.
Studia II stopnia niestacjonarne na kierunku dietetyka oparte są na autorskim programie, dostosowanym do standardów europejskich i zgodnym z The European Academic and Practitioner Standards for Dietetics opracowanym przez The European Federation of the Associations of Dietetitians.
Przedmioty realizowane podczas studiów podzielone są na pięć bloków tematycznych: przedmioty ogólne, podstawowe i kierunkowe, praktyki zawodowe i przedmioty do wyboru. Wspomniane bloki są zbliżone do bloków, realizowanych na studiach stacjonarnych II stopnia, z tą różnicą, że student w ramach przedmiotów do wyboru, wybiera dziewięć przedmiotów z listy 12. W cyklu kształcenia na kierunku dietetyka studentów obowiązuje blok praktyk zawodowych w wymiarze 445 godzin.
Moduł ogólny: punkty ECTS - 120
Limit miejsc
74 w 2024 r.
Po studiach
Absolwenci II stopnia kierunku dietetyka posiadają wiedzę i umiejętności w zakresie: profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, rozpoznawania i leczenia niedożywienia związanego z chorobą oraz innych zaburzeń odżywiania. Potrafią ocenić stan odżywienia i zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze osób w różnym wieku. Wspólnie z lekarzem mogą ustalić wskazania do stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem tzw. „diet przemysłowych”. Mają kompetencje do prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Mogą także uczestniczyć w pracach zespołu terapeutycznego.
Absolwenci kierunku dietetyka są przygotowani do pracy między innymi w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej
- zakładach dostarczających pożywienie do szpitali
- zakładach żywienia zbiorowego w tym catering
- organizacjach konsumenckich
- placówkach sportowych
Progi punktowe
25 pkt. w 2024 r.